Шта нас очекује у будућности

Научна и стручна јавност спекулише о разним сценаријима који могу задесити планету Земљу ако климатске промене задрже овај темпо развоја, одн. ако би у стогодишњем просеку температуре на планети Земљи наставиле да расту за око 4,5оС. Неки од најстрашнијих сценарија је да ће Полинезију прекрити ниво мора, Пакистан и Јужна Индија ће бити напуштени услед суше, САД, Мексико, Централна Америка те средиште Јужне Америке ће страдати од суше и поплава, цела Африка ће бити ненасељена као и Европа која ће се претворити у пустињу, као и многе друге регије.
Ниво мора ће се половином 21. века зависно од региона до региона повећати од 15 до 68 cm. Као последица ових поплава многи градови ће нестати, а са њима и обална подручја на којима се налазе и бројни корални гребени који су добар извор хране морској фауни.
Арктичке регије коју чине Северна Канада, Скандинавија, Гренланд и северна Русија, данас насељава свега 4 милиона становника, али претпоставља се да ће их населити стотине милиона људи. Падавине и више температуре у овим регијама створиће идеалне услове за пољопривредну производњу. Већ сада су забележени случајеви да се у Сибиру, на локалитетима где је снег био по 9 месеци у току године, могу гајити пољопривредне културе које се до сада нису гајиле.
На основу тренутног дешавања у неким јужним регионима Шпаније претпоставља се да ће се у наредним деценијама ти региони суочити са претњом дезертификације. Такође, сматра се да ће се до 2090. године вероватно у пустињу претворити половина територије Шпаније (територија Пиринејског полуострва од Лисабона до Аликантеа). Посматрања количине падавина показала су да је 2014. године у једном од региона Мурсије пало свега 78,4 l/m2, што је идентично падавинама, у Абу Дабију, главном граду УАЕ.
Чињеница је да нас у будућности очекују повишене температуре, суше, смањење пољопривредних приноса, природни пожари, претварања плодних пољопривредних земљишта у пешчаре итд. Све ово наведено тражи озбиљан приступ релевантних чинилаца на међународном нивоу у решавању проблема климатских промена.